Skriv af formanden

Nørresundby Kirke 800 års jubilæum

Nørresundby Kirke markerer sit 800 års jubilæum i september 2019, startende med en jubilæumsgudstjeneste onsdag den 25. september kl. 10.00, forestået af vores biskop Henning Toft Bro.

Efter gudstjenesten har vi kl. 14.00 officiel indvielse af vores nye sognegård som får nyt navn til ”Kirkens Hus Nørresundby”, et hus vi forventer, bliver brugt af rigtig mange og til rigtig meget.

Kirkens Hus Nørresundby håber vi bliver kendt af alle Sundbynitter og her vil være rum for rigtig meget, ”Skibet” er den store samlingssal, derudover yderligere tre samlingsrum (alle kan sammenlægges til et stort rum) der er ”Cafe’en” der som noget nyt vil være samlingssted for både hygge, snak og kaffe (herunder ”begravelseskaffe”) mv., vi har ”Konfirmandstuen”, der er ”Legestuen” for de mindste, en flot transparent foyer med gennemgang i hele husets længde, kort sagt en spændende bygning. Alle er velkomne til både jubilæumsgudstjeneste i kirken kl. 10.00 og til indvielsen af ”Kirkens Hus Nørresundby” kl. 14.00 og der er ingen tilmelding.

Derudover fejrer Nørresundby Kirke jubilæet for børn fredag den 27. september med skuespil og musik og fødselsdagskage, Nørresundbys skoler er inviteret.

Lørdag den 28. september fejres begivenheden for alle med en ”folkefest” i Nørresundby, hvor alle også er velkommen. Lørdagsfesten starter kl. 13.00 i ”Kirkens Hus Nørresundby”, hvor der således er lejlighed til at se den nye bygning for første gang, hvis man ikke er med onsdag.

Der vil foregå en masse hele eftermiddagen med musik og sang i ”Skibet”, kunstudstilling i ”Foye`en”, tombola i ”Konfirmandstuen” og vores jubilæumshefte vil blive præsenteret i Cafeèn. Der vil være forskellige band der spiller, kor der synger, legestue, udendørsaktiviteter for børn, hvor spejderne vil føre an. Der vil være kaffe og kage hele eftermiddagen i vores nye cafe som vi, ligeledes håber vil blive godt brugt også efterfølgende. Der vil være pølser og fadøl i ”Skibet” mens der er optræden, eller hvis vejret tillader måske udendørs. Vores ”Folkefest” slutter med en jubilæumskoncert i kirken, ”Fra Valdemar Sejr til 2019” ledet af vores organist Peter Gawol.

Netop Valdemar sejr har betydning for vores kirke idet det forholder sig således at kong Valdemar Sejr har besøgt Nørresundby i 1219, eller Aalborg.

Nørresundby Kirke formodes at være bygget i en noget mindre udgave end i dag i midten af 1100-tallet, men omtales første gang i et dokument i 1219. Vi har derfor valgt at fastlægge jubilæet ud fra det skrevne. Nørresundby Kirke fejrer derfor 800 års jubilæum præcist den 25. september 2019. Eller rettere er det 800 årsdagen for den tidligste skriftlige tilkendegivelse af en kirke i Nørresundby. 1219 var et begivenhedsrigt år, hvor kongen, Valdemar Sejr vandt slaget ved Reval og vi fik Dannebrog. Samme efterår kom Valdemar Sejr til Aalborg og mødtes med biskop Omer fra Børglum og abbed Brandaus fra Vitskøl Kloster. På kongens foranledning, blev Nørresundby Kirke, der hidtil havde hørt under Børglum Bispestol overdraget til Vitskøl Kloster.

Dette skyldtes, at Vitskøl Kloster havde kongens særlige bevågenhed og at Nørresundby By nogle år tidligere var blevet overdraget til Vitskøl Kloster.  Overdragelsesdokumentet, affattet på latin angiver datoen 25. september 1219. Omkring år 1500 skete en stor ombygning af kirken til den nye gotiske stil og efter flere om og tilbygninger gennem tiden ender den med i 1897 at være udbygget til den nuværende form. Kirken, eller dele heraf er sandsynligvis således ældre end 800 år, men vi har valgt at fejre kirkens 800 års jubilæum netop den 25. september.

Vi håber på rigtig stor tilslutning fra alle Sundbynitter til alle arrangementer, invitationen er udover egne medarbejdere tilsendt Hendes Majestæt Dronningen, Kirkeministeren, Biskop, Provster, Borgmesteren, Rådmand for kulturen, og nabosogne og samarbejdspartnere, så vi håber på en rigtig ”festuge”, så menighedsrådet siger vel mødt til alle.

Jørgen Pedersen, formand.